Alla produkter måste skötas om oavsett om varan är dyr eller billig, tillverkad i bästa eller sämsta kvalitet.

Skulle man hamna i en situation där en vara går sönder och där garantin kommer in i bilden så är det viktigt att varan är skött enligt de anvisningar som ges.  

Vi ber dig därför att ta dig tid att läsa igenom denna sida extra noggrant!
 

Ekologiskt läder

CHARISMA värnar om miljön, våra hästar och alla som hanterar våra produkter.

Vi garanterar att allt läder är vegetabiliskt garvat och är helt fritt från krom!

(Notera att Chrome-garvat läder klassas som miljöfarligt avfall)

Vårt läder innehåller inget krom, därför kan det från början kännas lite hårdare och torrare än läder som innehåller mycket kemikalier. Men eftersom krom är mycket farligt för miljön, och för människor och djur, har vi valt att inte använda chrome-garvat läder.

Ett nytt läder är inte bättre för att det är mjukt, tvärtom, ju mjukare det är ju mer kemikalier finns det oftast i lädret. Sådant läder vill vi inte befatta oss med. Nej, ett läder ska bli mjukt när man smörjer in det med olja/fett, då är det som bäst.

 

Sköt om ditt läder!

Innan du börjar använda dina läderprodukter, oavsett om ett är ett träns, en sadel, ett martingal etc, etc, så smörj in det ordentligt!

Ett träns vinner på att "marineras i olja" över en natt. Dagen efter torkar du av överflödigt fett och gnider in resten. Tänk dock på att skydda ev gummi eller mockadetaljer från att komma i kontakt med oljan.

Tänk på att aldrig använda mineralolja (typ Ekol olja), det fräter på läder och framförallt på sömmar. All annan läderolja och vanlig olivolja fungerar alldeles utmärkt.

 

Genuint hantverk

Alla våra produkter är gjorda för hand, alltså inte maskintillverkade "på löpande band". Detta innebär att allt kanske inte ser exakt likadant ut och att alla kanter kanske inte är 100% raka. Det kan även vara små avvikelser på stygnen. Det här är inget som är fel, tvärtom är varje träns, varje sadel, ja allt, är ett hantverk som är på väg att försvinna och som vi måste värna om.

OBS! våra två fabriker är båda ISO-certifierade.

 

Vi är stolta över våra produkter

Varje produkt är tillverkad med omsorg. Vi har valt den bästa kvaliteten på läder och det finaste sättet att tillverka varorna. Detta är vi väldigt stolta över.

 

Alla träns är färgade!

Alla träns är färgade - alltså även svarta och bruna - det enda lädret som är helt naturligt är det som är helt naturfärgat och som oftast används inom westernridningen. Våra träns är alltså precis lika mycket färgade som vanliga traditionella träns - det enda som skiljer är kulörerna.

Färgen "blöder inte" och går inte av!

 

Alla träns krackelerar

Allt skinn krackelerar (spricker) på undersidan om det inte hanteras väl. Så även vårt skinn. Dock kan det synas mer på väldigt ljusa färger än vad det gör på mörka färger. Läs mer nedan...

Har ditt träns kracklerat kan du inte göra något åt det, det enda du kan göra är att förhindra att det spricker ännu mer. Men tränset är absolut inte förstört bara för att det har krackelerat! 

Torka av dina lädervaror efter användning och smörj in det då och då. Och framförallt - skydda det mot damm och smuts i stallet. Damm och salt från svettiga hästar är den riktiga "boven". 

Det kan dock vara intressant att veta att beroende på var på kons kropp som skinnet är taget - dvs om läderbiten tagits från ryggen eller från magen - så kan det kännas en aning olika. Avvikelsen är dock så liten att den här upplysningen bara lämnas som "ett värdefullt vetande".