Viktig Information

Vg notera att Shape by Charisma är såväl design- som varumärkesskyddat. Shape är också skyddat enligt lagen om upphovsrätt och copyright.
Även bilderna omfattas av upphovsrättslagen och får ej kopieras utan tillstånd från oss.

Fakta om Shape

Vad skiljer Shape från alla andra anatomiska träns? Läs nedan om huvudlagets olika delar och hur vi har tänkt när vi skapade detta nya revolutionerande träns. Läs också mer längst ner på den här sidan under rubriken "Likheter med andra träns på marknaden"

Det är viktigt att förstå att det inte finns något träns på marknaden som går att jämföra med Shape. Flertalet sk anatomiska träns har endast ett anatomiskt skuret nackstycke. Shape är ett helt anatomiskt träns, dvs alla tränsdelar är anpassade för hästens anatomi.

Vi har skapat ett huvudlag som genom sina delade sidostycken inte bara motverkar allt tryck I nacken utan samtidigt också lämnar käkarna helt fria.

Samidigt har vi tänkt i praktiska banor, dvs att ett träns ska passa så många storlekar som möjligt. Vår ambition är inte att man måste köpa ett träns för varje ändamål. Nej, vi kommer tvärtemot att bygga många funktioner på ett och samma träns.

Utseendemässigt har vi valt ett göra tränset enkelt, med så få störande remmar som möjligt. Vi har valt att endast fodra nacke och nosrygg, istället låter vi det följsamma fina lädret göra sitt jobb, dvs forma sig snyggt efter hästens huvudlinjer.
Designen är "clean" och enkel med ett fåtal annorlunda, men framträdande dekorationer.

Shape ska vara funktionellt, praktiskt och prisvärt. Det här är bara början....

DELADE SIDOSTYCKEN
Shape är ett mycket snällt träns, speciellt framtaget för känsliga hästar.

Hemligheten med Shape sitter i de delade sidostyckena. Det övre och det nedre sidostycket är delat med hjälp av en en ring. Denna ring utgör den viktigaste delen på hela tränset. Den nedre delen av sidostycket, dvs den del som går från mittringen till bettet, är rörlig. Även vid riktigt kraftiga tygeltag kommer det nedre sidostycket bara att löpa i ringen, se bild. Detta gör att nacken inte kan utsättas för tryck hur mycket man än drar i tyglarna.

På bilden syns tydligt att det övre sidostycket, och nackstycket, ligger helt still trots att ryttaren tar ett kraftigt tygeltag.

Värt att notera! Eftersom det inte går att framkalla tryck i nacken med det här tränset är det tämligen meningslöst att välja ett bett som har skänklar. Ett sådant bett får inte den hävstångseffekt man eftersträvar i kombination med det här tränset.

NACKE
Det bakåtskurna nackstycket är utformat så att de känsliga punkterna i nacken antingen skyddas av en bred anläggningsyta eller lämnas helt fria. Lädret är inte rundskuret kring öronen eftersom vi menar att det inte finns några hästar som har öronen placerade på samma ställe.

Tränset har en avtagbar käkrem som fästes i de små D-ringarna strax ovanför pannbandet

Tänk på att alltid välja ett V- eller U-format pannband. Det gör ingenting om ett sådant pannband är aningen för långt, det är tvärtom bara bra. Ett för kort pannbnd kan dra fram nacksycket så att det klämmer hästens öron. Ett rakt pannband kan ha samma effekt.

KÄKE
Shape har ingen separat nosgrimma. Hela huvudlaget är gjort i ett enda stycke. Nosgrimmans form syftar till att lämna käkarna så fria som möjligt genom att placera remmarna över resp under käkens mest utsatta partier. Remmarna är formskurna för bästa passform. Dock gäller för denna, liksom för alla andra nosgrimmor, att den inte får spännas för hårt.
VIKTIGT! Ringen SKA placeras högt upp, likt en pullargrimma, allt för att käkarna ska lämnas helt fria!.Om den placeras lägre ner (i höjd med en Aahengrimma) förlorar tränset hela sin funktion samtidigt som ringen kan ge skav. Följ noga den monteringsanvisning som medföljer tränset och titta noga på våra bilder.
För ryttare som önskar rida utan nosgrimma är det viktigt att veta att nosgrimman är avtagbar. Även "plattan" over nosryggen går att ta av och bytas ut mot annan längd. Nosplattan är justerbar, dvs den går att lägga högt eller lågt på nosryggen.

Pannband

Pannbandet är, précis som sidostycket, ledat med hjälp av en ring i mitten. Ringen gör att pannbandet inte drar fram nackstycket vilket skulle kunna orsaka ett oönskat punkttryck bakom örat. Ringen gör också att pannbandet formar sig efter hastens panna. Du kan själv forma det som ett "V" eller ett "U".

Självklart går pannbandet att byta ut..... marknaden är full av pannband för allas olika tycke och smak. Men byter du pannbandet så tänk på att välja ett sk U- eller V-format för att undvika oönskade tryck bakom örat.

STORLEK "ONE SIZE"
Vi har helt gått ifrån allt traditionellt tänkande. Vi har skapat ett huvudlag som ger ryttaren frihet att justera tränset på egen hand. Själva huvudlaget är gjort i "one size" och passar i princip alla hästar från Pony till XFull. Dessutom fångar vi upp alla hästar som ligger ”mellan storlekar”. Noteras bör dock att de allra största och de allra minsta hästarna kommer att få egna storlekar inom kort.

När du gör din beställning är det enbart storleken på pannbandet du ska fokusera på. Beställer du ett träns i cob så får du automatiskt en nosdel i samma storlek (dvs den lilla nosplattan som ligger över nosryggen). Vill du blanda, t ex ha ett längre pannband, eller en kortare nosdel så gör en notering i kommentarsrutan i din beställning, så ordnar vi det. Alla mått på pannband och nosdelar hittar du under rubriken "Mått", el följ länken http://www.houseofcharisma.com/matt

One size… hur då? Vi har vänt på traditionen genom att korta ner de tränsdelar som har spännen och förlänga de delar som inte har spännen. När tränset anpassas bör du utrusta dig med håltång och sax/kniv. Har du en liten häst måste du kanske göra några fler hål och ev klippa av remmar som är för långa. Skulle någon rem vara för kort, eller extremt för lång, så har vi reservdelar. Maila eller ring så skickar vi kortare eller längre remmar utan kostnad. Vi vill givetvis att ditt träns ska sitta perfekt.

Vi kommer att tillhandahålla separata tränsdelar i andra mått. Ex en längre rem under hakan, kortare/längre nedre sidostycken etc. Och självklart kommer det gå att köpa till extra nosgrimor och kortare/längre nosplattor för den som önskar använda samma träns till flera hästar.

Kontakta oss om du är osäker på, eller inte alls förstår hur du ska anpassa tränset. Alla frågor är välkomna. Det här är ett nytt sätt att anpassa träns och vi har full förståelse för att det som är så självklart för oss, inte är lika självklart för våra kunder. Till varje träns medföljer en monteringsanvisning. Läs den noga innan du börjar anpassa tränset!

OBS! Vi tar ej emot returer där det tagits nya hål i lädret. Vg tänk på detta när du provar ut tränset!

SKÖTSELRÅD
Vi har valt det allra finaste, och mest följsamma lädret på marknaden. Lädret är väldigt mjukt och när det är helt nytt är det också poröst. Detta gör att det kan bli märken i lädret. Detta syns aldrig på ett svart läder, men ju ljusare färg man väljer desto tydligare kan man se ev repor. Detta är inget farligt, ev märken försvinner helt automatiskt i takt med att du börjar använda, hantera och smörja in lädret. Tänk också på att bruna färger också mörknar med tiden. 

Smörj aldrig in tränset med mineralolja. Mineralolja är en petroleumprodukt och kan fräta på läder och sömmar. Använd vanlig sadeltvål och ett bra läderbalsam. Lädret är ju redan väldigt mjukt, men det är viktigt att hålla lädret rent från salter och damm.

OBS!
Det nedre sidostycket samt nosremmarna är fastsatta med sk chicagoskruvar. Vi har valt denna typ av fastsättning för att minska antalet spännen och för att göra det möjligt att ta av och byta ut tränsdelar till andra storlekar. Att använda skruvar som fastsättning är vanligt utomlands, framförallt i USA men här är vi mindre vana vid att handskas med chicagoskruvar. VIKTIGT! Gör till vana att kontrollera att skruvarna är ordentliga spända!!! Skulle du råka tappa en chicagoskruv, hör av dig till oss så får du en ny!

LIKHETER MED ANDRA TRÄNS PÅ MARKNADEN

Ett träns är en investering för framtiden. Därför är det viktigt att du sätter dig in i vilken funktion och vilka detaljer som är viktiga för dig och din häst och att DU själv utifrån det väljer vilken produkt som passar er bäst. Välj träns efter era behov och mål... inte för att det fungerar bra på någon annans häst.
Vid första anblicken kan flera träns på marknaden se likadana ut, därför är det extra viktigt att du lär dig se skillnaderna istället för likheterna!

PS of Sweden
har en nosplatta på ett av sina träns liknande den vi har på Shape. Lanseringen av Shape och tränset från PS skedde vid exakt samma tidpunkt, våren 2014. Ingen av oss har gjort ngt plagiat (vilket är viktigt att veta eftersom vårt Shape är designskyddat). Detta är en ren slump, vi råkade tänka lika i just det här fallet. Sanningen är den att det tar flera år att designa och tillverka ett träns, så att kopiera varandra inom loppet av några dagar bygger på sin egen orimlighet. Förutom denna lilla nosdels-detalj är såväl nosgrimmorna som tränsen, o framförallt funktionen, HELT olika. Så nu hoppas både vi o PS of Sweden få slut på ev jämförelser en gång för alla!

Hööks har nyligen tagit fram ett träns som också har en nosplatta i likhet med vårt Shape och PS Highjump revolution. Eftersom Hööks har tagit sig tid att plagiera vår nosplatta så får väl vi... och PS... dra slutsatsen att vi faktiskt har uppfunnit något som är väldigt bra för hästen. För övrigt finns det inga som helst likheter mellan Hööks träns och vårt Shape. Hööks huvudlag är ett helt vanligt träns med en separat pullarnosgrimma. Att sätta på en sk nosplatta är ett sätt att fördela trycket på nosryggen istället för den traditionella runda plattan som lätt kan ge punkttryck. Vårt Shape har ingen separat nosgrimma, vårt träns är skuret i ett enda stycke för att tränset ska få färre remmar. Hemligheten med Shape är inte nosgrimman i sig, det är våra delade sidostycken som ger Shape dess unika funktion. Det delade sidostycket i kombination med en högt ansatt nosgrimma ger hästen en nacke helt fri från tryck samtidigt som käken lämnas helt fri.

Micklems träns är skuret i ett stycke precis som Shape. Micklems nosgrimma är dock placerad lågt likt en remontgrimma till skillnad från Shapes nosgrimma som ska sitta så högt som möjligt... Shape-ringen måste placeras PÅ ganaschen ... inte under.

ALLA tränsdelar, funktioner och detaljer på Shape finns beskrivna ovan!