Vad är det för skillnad mellan en sadel MED bom och en sadel UTAN bom?

En bomlös sadel formar sig efter hästen – inte tvärtom. Vikten och flexibiliteten är också ett skäl till varför man väljer en sadel utan bom. Hästen kan lägga nya muskler, tappa dem och lägga nya igen utan att du behöver tänka på att byta sadel. F ö är dessa två sadeltyper HELT OLIKA PRODUKTER och får aldrig jämföras!!! 

Fördelar med en bomlös sadel?

Ryttarens sits avslöjas obarmhärtigt i en bomlös sadel som ju formar sig efter både ryttare och häst. Sitter man snett i sadeln så blir också sadeln så småningom sned. Dock kan man vända på det och säga att alla ryttare borde rida i en bomlös sadel för att lära sig att sitta rakt i sadeln. Det finns inget försvar för att man sitter snett. En sadel med bom blir också sned av en ryttares sneda sits, och allt felaktigt tryck på en häst kan orsaka skador.  

Kan man jämföra en sadel med bom och en sadel helt utan bom och en sadel med koppjärn men för övrigt bomlös? 

NEJ – det är tre helt olika produkter!

I takt med att bomlösa sadlar utvecklas till att se ut som helt vanliga sadlar så tror man också att de har samma egenskaper, men det är helt fel. En helt bomlös sadel är och förblir likt en supertjock vojlock – som liknar en sadel. Det är därför den är helt harmlös för hästen. Dock ska man komma ihåg att det är lika viktigt att prova ut en helt bomlös sadel, som en sadel med hel eller halv bom. Om ryttaren inte har jämnvikt i sadeln så kan det orsaka punkttryck och det är aldrig bra för hästen.

En bom är en ”form” kring vilken man bygger en sadel. Om bommen är för liten eller för stor så kan hästen skadas i såväl rygg som ben och kan hämma hästens rörelser. Men en välsittande bom är bra för hästen och fångar upp många onödiga stötar.

Det finns ytterligare en produkt, dvs en sadel som inte har en hel bom utan endast ett koppjärn och som f ö är bomlös. Sådana sadlar kallas ofta och felaktigt för bomlösa sadlar. Vi skulle vilja säga att sådana sadlar har en "halvbom". Ett koppjärn är en väsentlig del av en bom eftersom den reglerar bogvidden på sadeln. Detta är viktigt att känna till så att man inte blandar samman denna typ av sadel med helt bomlösa sadlar. Det kräver kunskap att reglera ett koppjärn och järnet måste anpassas individuellt efter varje häst. Men med rätt information och utbildning så fungerar den här typen av sadel alldeles utmärkt och ger, liksom helt bomlösa sadlar, hästen ett friare röreslemönster än en sadel med hel bom.

Hur man än vänder och vrider på det så finns det för och nackdelar med vad man än väljer. Men det som är viktigt är att man förstår att sadlar som inte är byggda på samma vis också är helt olika produkter och varken kan eller får jämföras. 

Vem väljer att köpa en bomlös sadel? 

Bomlöst eller ej är givetvis en smaksak! Många älskar det, andra avskyr det!
Vi riktar oss i första hand till alla vardagsryttare. Vi har många som väljer en bomlös sadel bara för att de upplever det som väldigt skönt att rida i en sådan. Många tycker att det är fantastiskt att komma så nära hästen och kunna känna rörelserna på ett helt annat sätt än i en sadel med bom. De flesta väljer dock en bomlös sadel för att hästen mår bra av det.

Givetvis har vi också många som har problemhästar. Dvs dem som i många år provat sadel efter sadel men inte lyckats hitta något som passar. Vissa hästraser är mer representerade än andra, t ex islandshästar, araber, kallblod etc. 

Löser en bomlös sadel alla problem? 

Nej, det viktigt att veta att en bomlös sadel inte alltid löser alla problem. Hästar, till vilka man har bekymmer att hitta en passande bomsadel, kan få problem med en bomlös sadel också. Det säger sig självt att om hästen är ovanligt svankig eller har en oerhört hög manke så är det svårt att hitta en sadel som ligger perfekt, oavsett med eller utan bom. Då kan man behöva bygga upp med paddar. Att bygga upp en bomlös sadel med paddar är helt OK, sadeln förlorar inte sina egenskaper. Att bygga upp en bomsadel med paddar är inte OK, den förlorar sina egenskaper direkt. 

Får man hoppa i bomlösa sadlar? 

NEJ, man får inte hoppa i bomlös sadel! Skälet är att det inte finns något i en bomlös sadel som tar upp smällen från ryttaren när ryttaren faller tillbaka i sadeln efter ett språng. Tänk dig en ryttare som normalt sett väger 60 kg.... när hon dimper ner i sadeln efter ett språng så väger hon minst det dubbla – och den smällen får hästen rakt över ryggraden. Ju mer ryttaren väger desto större blir kraften! 

En hoppsadel MED bom är byggd med en mycket kraftigare bom än t ex en dressyrsadel, just för att kunna stå emot sådana krafter! 

Små skutt i skogen är OK, men aldrig, aldrig, hoppa en bana i en bomlös sadel. 

Får en bomlös sadel ligga hur som helst på ryggen? 

Nej, givetvis inte! Man ska sitta nära hästen utan att för den skull sitta PÅ hästen. Det är viktigt att sadeln ligger på ett behörigt avstånd från ryggen och detta måste provas ut när ryttaren sitter i sadeln. Det går inte att avgöra detta från marken eftersom sadeln är så lätt att den endast ligger "ovanpå". När ryttaren sätter sig i sadeln sjunker den ner över hästen och det är då man ska vara uppmärksam på att den ligger rätt i förhållande till hästen, att man har jämnvikt i sadeln etc, etc.  

Hur är en sadlarna stoppade? 

Alla våra sadlar är permanentstoppade. 

En permanentstoppad sadel behöver alltså inte stoppas om. Under alla år vi arbetat med detta material så har det aldrig hänt att vi behövt byta ut paneler pga av att de blivit nedsuttna eller slitna. 

Hur sköter man en sadel gjord i mocka? Och slits den mycket? 

Nej, mocka blir i likhet med läder faktiskt vackrare med tiden. Visst slits det, men det gör allt skinn. Sköts det bara på rätt sätt så åldras allt läder/mocka med behag. Mocka är inget annat än baksidan på ett vanligt läder. 

En mockasadel borstas av efter användning. Den bör givetvis impregneras för att stå emot väta. En kund tipsade mig om att hon alltid lägger ett sadelskydd av galon på sin sadel när hon rider i regn. Fungerar jättebra även på en vanlig lädersadel. 

Hur sköter man en lädersadel? 

En lädersadel smörjes in och hålles ren på sedvanligt sätt. Dock är det viktigt att aldrig använda mineralolja eftersom det fräter på framförallt sömmar. Givetvis måste man vara medveten om att skarpa kanter på stövlar, stigläder och annat kan lämna spår på en sadel oavsett om den är gjord i läder eller mocka.  

Allt läder, dvs träns, sadlar, skor, etc ska förvaras i dammfritt och torrt utrymme. I sadelkammaren bör en sadel alltid täckas med ett överdrag gärna i bomull (ej galon som inte andas), för att skydda den mot damm och smuts. 

Tänk också på att alltid ta bort schabrak/vojlock efter ett ridpass. En fuktig eller blöt vojlock lämnar kvar salter som går upp i sadeln om den inte får torka separat. Det säger sig självt att varken läder eller stoppning mår bra av vare sig fukt eller ovälkomna salter.

KAN MAN ANVÄNDA PANELER FRÅN ANDRA SADELMÄRKEN PÅ MASTERBACKSADLARNA OCH VICE VERSA? SÄLJER NI SEPARATA PANELER ATT ANVÄNDAS TILL ANDRA SADLAR?
NEJ! Det är absolut förbjudet! Om man byter ut panelerna mot paneler som kommer från andra sadelmärken så upphör sadelgarantin automatiskt. Våra paneler är utprovade för våra sadlar för att vi vill säkerställa en viss funktion. På samma sätt har andra sadeltillverkare utarbetat paneler till sina sadlar. Att själv experimentera med paneler från andra sadelmärken är helt förkastligt eftersom alla bomlösa sadlar är uppbyggda på helt olika sätt. Paneler kan till synes se likartade ut och i tron att bomlösa sadlar är helt harmlösa så är det lätt att man börjar experimentera på egen hand. Men risken är mycket stor att du omedvetet ger din häst felaktiga och skadliga punkttryck om du använder andra paneler än dem som tillhör ditt sadelmärke. Förmodligen skulle du aldrig komma på tanken att använda delar från en Volvo på en Toyota?! Så om du av någon anledning vill byta paneler så måste du alltid vända dig till den återförsäljare som sålt sadeln eller direkt till tillverkaren, annars kan ditt panelbyte ta en ände med förskräckelse. Använd alltså alltid originalpaneler till din sadel!!! Med detta vill vi också ha sagt att vi inte säljer paneler till andra sadlar än till våra egna. Detta för att säkerställa att inga hästar kommer till skada! Man ska aldrig någonsin ge sig på att experimentera själv, hur oskyldigt det än verkar vara!!!