Måttabell för gaiters & Chaps (läder)

Mått runt tjockase delen av vaden:

XS=32-33 cm
S=34 cm
M=35 cm
L= 36 cm
XL= 37 cm
XXL =38 cm (end svart/brun)

Gör så här:

Måttet tas där vaden är som tjockast vilket brukar vara ca 8 cm ner från knävecket räknat. I detta fall hamnar måttet precis nedanför kanten mellan de två färgerna. Chaps och gaiters ska sitta förstås sitta åt. Dock ska man välja ett par som är tighta med måtta, dvs de får givetvis inte vara så åtsittande att blixtlås och sömmar riskerar att brista, då har man gått för långt. Det ska gå lätt att dra upp blixtlåsen. Måste man dra samman resåren för att kunna dra uppdragkedjan så har man valt en för liten storlek. Det är också viktigt att tänka på att man oftast mäter vaden i vila. När musklerna arbetar så expanderar vaden, har man då valt ett par alltför tighta gaiters så finns det alltså risk för att sömmarna brister, hur många sömmar vi än har förstärkt resåren med. 

OBS!

Chapsen med snörning fram har en fastare resår och är därför inte lika elastiska som våra gaiters. Detta är viktigt att notera när du väljer storlek. Ligger du mellan storlekar enligt tabellen ovan, så välj en storlek större för att vara på säkra sidan. Självkalrt får du byta storlek om det ändå blir fel.

VIKTIGT att notera!

Vi har varit extra noga med att sy dubbla förstärkta sömmar överallt för att undvika att sömmar brister. Vi har också valt en extra kraftig resår och extra kraftig dragkedja. Allt för att inget ska kunna gå sönder. Därför kommer vi också att vara restriktiva med ev reklamationer. Vi ber dig därför vara extra noga när du tar mått på dina vader och välja storlek därefter. Men välj klokt.... ett par stövelskaft ska sitta tight - men med måtta.

Skaften är höga. Vi anger inte höjdmåtten därför att vi inte vill att man ska stirra sig blind på dessa mått som är väldigt godtyckliga. Höjden kan man ju i realiteten faktiskt reglera lite själv genom att höja eller sänka skaften när man sätter dem på sig. Har du korta vader så korta av gummibandet under foten. Skaften är fodrade med mocka vilket gör att de sitter där du sätter dem, de glider inte vare sig upp eller ner.

Det är viktigt att man har ett par bra ridskor för att få ett riktigt snyggt slutresultat. Har man en sko som går lite högre upp på vristen så fyller den ut lite mer, och vice versa, dvs en sko som slutar vid ankeln kan ge ett glapp. Så tänk på att om gaitersen inte sitter som du hade tänkt dig så beror det kanske på dina skor.