Fakta om EASYBACK

Våra EasyBack sadlar är HELT bomlösa.
Samtliga modeller i denna serie är tillverkade efter samma system och har samma funktion. Alla sadlar har fixerade paneler. Sadlarna har ett stigläderfäste där du kan välja att placera stiglädret utanpå eller under kåpan.

 

Det är viktigt att notera att det inte finns något koppjärn eller annat hårt material i dessa sadlar. Sadlarna får alltså inte förväxlas eller jämföras med delvis bomlösa sadlar vars bomvidd regleras med koppjärn. När det gäller våra sadlar kan du helt bortse från bomvidden, den saknar betydelse. En och samma sadel passar alla hästar oavsett vida eller smala bogblad. Här är det hästens rygg som är avgörande för passformen.

 

Eftersom sadeln saknar bom så går hästens rörelser rakt genom sadeln. Detta gör att det är lättare att rida hästen med precision. Samtidigt är det också direkt avgörande för hur du upplever sadeln. Om din häst är stötig i rörelserna kommer du förmodligen att uppleva sadeln som hård. Om din häst däremot är som en "gungstol" så kommer du att uppleva sadeln som väldigt mjuk. Därför är det oerhört viktigt att veta att det bara finns två som kan avgöra om detta är just den sadel du letar efter - dessa två är du och din häst... ingen annan!

 

Hemligheten för en bra passform ligger i panelerna (bossorna). Vi har tagit tillvara på godbitarna från ”storebror” MasterBack och lagt på de mest efterfrågade och vanligaste panelerna  från MasterBack. Panelerna är dock fixerade, dvs de går inte att flytta eller att byta ut. Behöver du göra någon justering måste detta alltså göras med någon form av pad. Vg notera att vi inte menar specialpaddar med paneler. Vi menar vanliga paddar som höjer eller sänker sadeln fram eller bak alternativt höjer hela sadeln ex en fårskinnspad. 


I och med att dagens bomlösa sadlar ser ut som vanliga sadlar med bom, så har vi dock hamnat i en oönskad situation där ryttare tror att en bomlös sadel har samma egenskaper som en vanlig sadel el vice versa. Detta är helt fel! På en sadel med bom bygger man sitsen kring en bom (en form). En sadel med bom SKA anpassas och utprovas av en sadelmakare/sadelutprovare.

  

OBS! Eftersom all tillverkning av sadlarna helt och hållet sker för hand är det viktigt att veta att det kan skilja någon millimeter om man mäter olika delar av själva sadeln eller panelerna. Skulle det förekomma någon skillnad är avvikelserna så små att det inte har någon betydelse för funktionen. Vi vill dock reservera oss för att det kan förekomma avvikelser på våra artiklar liksom på alla andra handgjorda produkter från andra tillverkare.  

KLÄDSEL 

EasyBack är klädd med konstmocka. Alla andra detaljer är gjorda i vanligt ordinärt koläder. Vg notera att allt förekommande läder ekologiskt läder, dvs vegetabiliskt garvat läder. Det finns alltså inga kemikalier tillsatta.
 

Det är viktigt att veta att vegetabiliskt garvat  läder kan kännas hårt eller torrt i början. Ett läder kräver hantering och regelbunden omsorg, först då blir det mjukt och följsamt. Olja därför in dina stroppar regelbundet så att du håller dom mjuka och följsamma. 

Storlekar

Det enda du som kund behöver tänka på, är storleken på sätet. Bogvidden har ingen betydelse för en bomlös sadel, dvs samma sadel passar alla bogvidder.

 

Sadlarna är byggda för en lodrät sits. Om du faller framåt i sadeln har du förmodligen valt ett för litet säte. Detta är oerhört viktigt att tänka på eftersom en ryttare som faller framåt ofelbart kommer att orsaka att framvalvet lägger sig på manken. Dessutom tappar sadeln alla sina egenskaper som bla stabilitet och hela sin tryckutjämnande funktion.

 

Vilken storlek man ska välja på sätet beror helt och hållet på om man väljer ett djupt eller ett plant säte. Generellt sett kan man säga att om man väljer ett djupt säte bör man ta en halv tum större storlek på sätet än vad man normalt brukar ha. Väljer man ett planare säte, likt på en spansk sadel, är situationen den omvända, då kan man ofta välja ett nummer mindre än vad man brukar. Väljer man en sk flatback hamnar man mittemellan och kan välja den storlek man normalt brukar ha.

Kanske rider du i en för liten sadel utan att veta om det? Trots att människans bakdel skiljer sig lika mycket som hästens, så köper de allra flesta ryttare en och samma storlek. Är det en dressyrsadel du ska köpa, gäller det att se upp lite extra. De nya djupa sätena på dagens dressyrsadlar kräver ofta en större storlek än du kanske tror.

 

När det gäller storlek på sätena är inte så lätt som det kan verka. En spansk sadel som är plan i sätet är helt annorlunda än en djup dressyrsadel. Storleken kan skilja väldigt mycket. Väljer man en sadel som har ett plant säte kanske man behöver en storlek mindre än normalt, väljer man en sadel med ett djupt säte så behöver man oftast en storlek större. Storleken påverkas alltså helt och hållet av hur djup sadeln är. Därför är det alltid bättre att fråga och prova sig fram.

 

Anläggningsytan för en normalstor sadel är ca 48 cm, men ökar eller minskar beroende på sätesstorlek. Anläggningsytan går emellertid att påverka genom att välja en sadel med ett planare säte eller en kortare panelmodell. Detta bör dock diskuteras och testas i varje enskilt fall. Dock bör man tänka på att anläggningsytan står direkt i relation till sätesstorleken, dvs ju större säte desto längre anläggningsyta.